Open menu button
KARTA BYGGNADER TIPS & INFO OM GUIDEN & KONTAKT

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du användandet av cookies. Mer info

Tips & info studieresa till Köpenhamn

Studieresa eller bara en utflykt över dagen till Köpenhamn? Här följer lite tips & info för alla intresserade av arkitektur på väg till Köpenhamn

Metro Köpenhamn

Obegränsat resande med Metro, S-tåg & buss

Med ett City Pass kan du åka hur mycket du vill med Metro, S-Tåg och buss under 24 timmar eller upp till 120 timmar. City Pass finns i två varianter, Small och Large. City Pass Small gäller inom zon 1-4 vilket täcker de centrala delarna av Köpenhamn samt Kastrups flygplats. City Pass Large gäller för zon 1-99 och täcker hela Köpenhamn samt ytterområden. City Pass köps enklast på nätet och biljetten skickas som SMS till mobilen. Ska man bara besöka Köpenhamn över en dag och vill se och uppleva så mycket som möjligt, är City Pass perfekt! City Pass för 24 timmar kostar 80 danska kronor. (SMS-biljetten behöver bara visas vi ev. kontroll)

Köpenhamns tunnelbana(Metron) är lite speciell eftersom de körs helt automatiskt utan någon förare ombord. Metron går både ovan mark och i tunnlar under Köpenhamn. För närvarande finns två linjer, men arbetet med att bygga ut med flera linjer pågår för fullt. Cityringen öppar till sommaren 2019.

S-Tågen är de röda tågen som syns på stationerna i Köpenhamn. Välj S-Tåg om du vill besöka plats längre bort från de centrala delarna av Köpenhamn.

IkonMer info på Metro Köpenhamn
Miljövänliga färgor mellan Helsingborg-Helsingör

Miljövänliga färgor mellan Helsingborg-Helsingör

Du som väljer att åka till Köpenhamn med färja mellan Helsingborg och Helsingör och vidare med Öresundståg från Helsingörs station, kan nu resa mer miljövänligt eftersom färjorna Tycho Brahe och Aurora drivs med el. Färjornas batterier laddas vid varje stopp i hamnen på både den svenska och danska sidan av sundet. Har du tur kan du få en glimpt av roboten som ansluter laddkabeln till färjan i hamnen.

Köp biljet för både färja och tåg på Forsea(tidigare Scandlines) biljettförsäljning på Knutpunkten i Helsingborg. Färja + tåg ToR kostar 270 kr.

Forsea erbjuder också ett paketpris för konstintresserade som vill besöka Louisiana i Humlebaek. Färja + tåg + inträde ToR kostar 275 kr.

IkonMer info och aktuella priser Forsea hemsida
Hyra cykel Köpenhamn

Hyr elcykel med GPS

Gör som många andra Köpenhamnsbor och välj elcykel som transportmedel. Både miljövänligt och bra för hälsan. Runt omkring i Köpenhamn finns uppställningsplatser för elcyklar som man kan hyra per timma. Du kan hämta elcykeln på ett ställe och lämna tillbaka på ett annat ställe. Du skapar antingen ett konto direkt på elcykelns skärm eller via hemsida. OBS! Cykelhjälm ingår ej!

IkonMer info och priser på Bycyklen hemsida
Dansk Arkitektur Center

Dansk Arkitektur Center

Dansk Arkitektur Center(DAC) är en mötesplats för alla intresserade av arkitektur och design. På DAC visas olika utställningar inom arkitektur. Mellan den 12:e juni och 20:e oktober 2019 visas en utställning om den världsberömda danska arkitektfirman BIG. DAC anordnar också guidade turer i Köpenhamn.

DAC ligger i BLOX som är ritad av Rem Koolhaas arkitektkontor. Byggnad har en arkitektur som verkligen skiljer den från omgivande byggnader. Förutom lokaler till DAC finns i byggnaden restaurang, gym och bostäder. Längre ner i byggnaden finns också ett helautomatiskt parkeringssystem. Köra bara fram bilen och betala. Därefter sköter tekniken resten.

IkonMer info på Dansk Arkitektur Center hemsida
Nordhavn Kopenhamn

Nordhavn

Det byggs väldigt mycket i Köpenhamn just nu och det finns flera intressanta områden att besöka. Ett sådant område är Nordhavn som under de senaste åren omvandlats från hamnområde med nedslitna byggnader till ny bebyggelse för bostäder, kontor, Café, P-hus och matbutik. Här finns mycket att se på ett ganska litet område. Under våren 2019 pågår också bygget av en biograf ritad av Arkitema. Snart kommer också bygget att påbörjas av Redmolen som kommer att bli en rund kontorsbyggnad med en mycket spektakulär arkitektur. Klara byggnader sedan en tid tillbaka är bl.a. The Silo, Portland Towers och ett P-hus med matbutik i botten och aktivitets- och träningsplats på taket. Här ligger också Sandkaj som blivit en populär plats för de som vill sola och bada på sommaren. Inom kort kommer man också att åka till Nordhavn med Metro som öppnar en helt ny linje senare under 2019.

8tallet örestad Syd köpenhamn

Örestad och Örestad Syd

I Örestad finns många intressanta byggnader. Bl.a VM-Husen som ritades av arkitektfirman Plot som bestod av dels den danska arkitekten Bjarke Ingels och dels den belgiska arkitekten Julien De Smedt. De två arkitekterna stängde ner PLOT 2006 och startade egna arkitektkontor under namnet BIG – Bjarke Ingels Group och JDS architects. Andra mycket sevärda byggnader är VM-Bjerget och Hotel Bella Sky.

Örestad Syd, som ligger på den andra sidan om motorvägen, är ett intressant område med mycket sevärda och intressanta byggnader. Örestad Syd har på några år gått från en tom yta till en helt ny stadsdel på Amager. Här pågår fortfarande flera byggen, men Örestad Syd börjar allt mer bli klart. Bebyggelsen är väldigt blandad och består av allt från radhus till större flerbostadshus, P-hus, Skola och en arena. Den kanske mest kända byggnaden är det danska arkitektkontoret BIGs 8Tallet i den södra änden av Örestad Syd.

Sluseholmen Köpenhamn

Sluseholmen

I Sluseholmen med omnejd finns många sevärda och intressanta byggnader att titta på. Själva Sluseholmen består av väldigt varierande bebyggelse med blandad arkitektur. Kvarteren i Sluseholmen omgärdas av kanaler och broar. I närheten längs Sydhavnens kajområden finns det flera sevärda byggnader som Metropolis och Sørmark vid Teglholmen. Det pågår också flera byggen av flerbostadshus i områden, men också småskalig bebyggelse som radhus på pirar.

Islands Brygge Köpenhamn

Islands Brygge

Islands Brygge ligger väldigt centralt i Köpenhamn och ligger på gångavstånd Köpenhamns Centralstation (Københavns Hovedbanegård). Här finns flera intressanta byggnader som Gemini, Havnebryggen Polaris och de runda höghusen vid Havnevigen där det också ligger radhus längs en större konstgjord damm. Det finns även flera sevärda byggnader på den andra sidan som Skibbroen.

Öresundståg Köpenhamn

Öresundståg

För dig som anländer med Öresundståg finns följande stationer där du kan stiga av: Örestad, Københavns Hovedbanegård, Nørreport station, Østerport station och Hellerup. Öresundståg stannar inte i Nordhavn utan då får man byta till S-tåg linje A, B, C eller E vid ex. Nørreport station eller Østerport station. Vill du åka vidare till Nørrebro kand du göra det från Hellerup Station och välja S-tåg linje F eller ta Metron till Flintholmen station och sedan S-tåg linje F. Att byta från Öresundståg till Metron kan du göra i Örestad och Nørreport station(Metron ligger strax intill Nørreport station och har en egen nedgång).

Gillar du att promenera och samtidigt titta på byggnader ska du stanna i Hellerup eller Østerport och gå i riktning mot centrum och avsluta i Örestad syd eller tvärtom börja i Örestad syd och gå mot centrum och avsluta i Østerport eller Hellerup.