Tips & info studieresa till Köpenhamn

Studieresa till Köpenhamn med kollegorna eller bara en utflykt över dagen på egen hand. Här följer några tips & lite info för arkitekturintresserade på plats eller på väg till Köpenhamn.

Lille Langebro Köpenhamn

Lille Langebro i Köpenhamn

Det finns många sevärda byggnader med spännande arkitektur i Köpenhamn. Men det finns också flera intressanta och sevärda broar som sticker ut med annorlunda konstruktion och spännande design. Det senaste tillskottet av gång- och cykelbroar i de centrala delarna av Köpenhamn är Lille Langebro vid Christians Brygge. Jämfört med en vanlig, rak och tråkig betongbro kännetecknas Lille Langebro av att den är både böjd och vriden i sin form. Bron kan även öppnas upp för större båtar genom att brodelarna vrids åt sidan. Bron är designad av det engelska arkitektkontoret WilkinsonEyre.

Vid Nyhavn finns Inderhavnsbroen som också är en gång- och cykelbro med en konstruktion och design som sticker ut och skiljer sig från en vanlig bro. Även den en mycket sevärd bro!

Byggnader i Nordhavn Köpenhamn

Spännande arkitektur i Nordhavn

Nordhavn har på några år förvandlats från ett nedslitet hamnområde till en helt ny stadsdel med mycket tät bebyggelse i form av bostäder, kontor, Caféer, restauranger, P-hus och matbutiker samt en biograf. På området finns sedan tidigare två silos som omvandlats till att dels bli en byggnad med kontor och dels en byggnad med bostäder och en lyxrestaurang på toppen.

Det pågår flera byggnationer på området. Ett av de mer sevärda är bygget av Redmolen. En kontorsbyggnad med form av en cylinder som ger 360° vy av Nordhavn. När den står klar 2023 kommer det att bli en byggnad med mycket spektakulär och spännande arkitektur!

Inom området ligger också arkitektkontoret COBE. När man passerar förbi de stora glaspartierna på den gamla magasinsbyggnaden får man en inblick i en värld full av kreativitet med modeller, färglagda planscher och mängder med arbetsplatser med folk bakom skärmar. Ett stenkast längre bort pågår bygget av ett nytt huvudkontor för arkitektkontoret BIG. Koncentrationen sevärd arkitektur är mycket hög i Nordhavn!

VM-Bjerget Köpenhamn

Spännande arkitektur i Ørestad

Om det är första besöket i Köpenhamn så måste man besöka Ørestad för att titta på några av de första och mest kända byggnaderna VM-husene som består av två huskroppar med mycket spektakulära fasader och VM-bjerget med en helt unik utformning.

I den södra delen av Ørestad ligger 8Tallet som också är en unik byggnad som måste ses! Det finns flera andra intressanta och sevärda byggnader med spännande arkitektur som väntar på att upptäckas och upplevas på plats i Ørestad.

Metro i Köpenhamn

Res obegränsat med metro, buss & S-tåg i Köpenhamn

Med ett City Pass Small reser du obegränsat under 24 timmar i Köpenhamn. Perfekt om du bara gör ett besök över dagen. Du sparar mycket tid genom att exempelvis välja Metron eller de röda S-tågen som förflyttar dig snabbt mellan olika delar av Köpenhamn. Biljett köps via DOT Ticket app och kostar 80 DKK.

Mer information om City Pass Small på DOT.

Karen Blixens Plads Köpenhamn

Karen Blixens Plads - cykelparkering under kullar av betong

Vid Köpenhamns universitet har arkitektkontoret Cobe skapat ett fantasifullt landskap med kullar av betong för cykelparkering. Klart 2019.

Byggnader i Sivholm Köpenhamn

Spännande arkitektur i Sydhavn

Sydhavnen är precis som Nordhavn ett tidigare hamnområde som har förvandlats till nya kvarter med många intressanta och sevärda byggnader. På den ena sidan av Sydhavnen har kvarter skapats som egna öar som Sivholm på bilden ovan. På den andra sidan av Sydhavn består bebyggelsen av flera höga punkthus med spännande arkitektur.

Byggnader i Sluseholmen Köpenhamn

Spännande arkitektur i Sluseholmen

Sluseholmen är ett större område bestående av 10 kvarter som separeras av kanaler, men som binds samman av flera broar. Det som sticker ut och gör Sluseholmen till ett sevärt område, är den stora variationen av byggnadernas materialval och fasadutformning. Även många sevärda innergårdar.

I närheten av Sluseholmen ligger också det speciella punkthuset Metropolis på en egen liten halvö. På andra sidan vattnet ligger Tegelholmen med mycket ny och sevärd bebyggelse som exempelvis Sørmark. 2024 öppnas Metrons nya linje M4 mot Sydhavn med bland annat en station vid Sluseholmen.

God fornøjelse!

Följ Arkitekturguide.se på Instagram!