Knapp för att visa meny i mobilläge
Facebook Twitter Google+ Mail

Tips & info Köpenhamn

Planer på att besöka Köpenhamn för att titta på nya byggnader? Här följer tips och information om hur du enklast tar dig till Köpenhamn och lite annat som kan vara bra att känna till eller lägga märke till när du är i köpenhamn. Trevlig resa!

Facebook Twitter Google+ Mail
Oresundtower köpenhamn

Höghus längs Amager strand

Det byggs på höjden med bostäder längs Amager strand. Det attraktiva läget med närheten till stranden och utsikten över Öresund, lockar många att köpa bostad i området. På kort tid har sju höghus byggts. Det högsta, Öresundstornet, sträcker sig hela 21-våningar upp. Öresund Tower med 15-våningar och det till formen något annorlunda Twister med 16-våningar ligger bara några stenkast från stranden. Det är smidigt att ta sig till och från Amager strand till övriga Köpenhamn med Metron. Den första stationen ligger strax intill Öresundstornet.

Bild på gammalt hus i Köpenhamn

Upptäck en annan sida av Köpenhamn

Visst är det intressant att titta på nya byggnader i modern dansk arkitektur, men det finns också många äldre byggnader som är mycket sevärda. Gamla byggnader med fasader i puts eller brokigt tegel längs smala kullerstensgator.

Bilden ovan är tagen vid korsningen Kronprinsessegade och Krusemyntgade. Missa inte denna idyll om du har vägarna förbi.

Öresundsbron

Bil till Köpenhamn via Öresundsbron

Om ni är en större grupp som ska på studieresa till Köpenhamn, kan det vara smidigt med bil eller minibuss via Öresundsbron. Med bil eller minibuss blir friheten större och tiden räcker till för att täcka större områden av Köpenhamn. Men tänk på att det kan vara ganska besvärligt att köra bil och minibuss i Köpenhamn med tanke på dels intensiv trafik och dels alla cyklister. Dessutom kan det vara svårt att hitta parkering i anslutning till sevärda byggnader i de centrala delarna av Köpenhamn.

Tänk också på att avgift ska betalas vid betalstation strax innan bron.

Ett alternativ till att köra tillbaka via Öresundsbron, är att köra längs kustvägen till Helsingör och därefter ta färjan över till Helsingborg.


Mer information:
Webbplats Öresundsbron

Öresundsbron

Utställning och böcker inom arkitektur

Dansk Arkitekturcenter är en mötesplats för arkitekturintresserade med uställningar, bokhandel och café.


Mer information:
Dansk arkitekturcenter

Öresundsbron

Färja och Öresundståg till Köpenhamn

Alternativet för dig som vill upptäcka Köpenhamn i din egen takt utan att behöva tänka på avgångstider. Påbörja resan i Helsingborg med färja över till Helsingör. Välj någon av färjorna Aurora, Tycho Brahe eller Hamlet. Vänta hellre 20 min om det är någon annan färja som avgår just då. Därefter Öresundståg till Köpenhamn. Tågstationen i Helsingör ligger i direkt anslutning till färjeterminalen. Tågresan tar ca en timme.

Tur- och returbiljett för både färja till Helsingör och tåg till Köpenhamn/Kastrup säljs på Scandlines biljettkontor i Knutpunkten vid hamnen i Helsingborg. Biljetten kostar 194 kr och det finns inga bestämda avgångstider varken för färja eller tåg, vilket ger stor frihet och ingen stress.

Tågbiljett måste stämplas i gul automat före tågresa! Ej stämplad biljett är ogiltig, vilket kan bli dyrt vid kontroll! Tänk på att inte komma tillbaka för sent till Helsingborg om du ska vidare med tåg till ex. Ängelholm eller annan mindre stad. Tågen går inte med samma turtäthet och inte stannar på alla stationer på kvällar. Även färjorna går med mindre turtäthet under sena kvällen, så räkna med extra väntetid i färjeterminalen i Helsingör.

Stig av tåget redan i Hellerup eller Österport för att sedan gå längs gång- och cykelvägar utmed vattnet mot de centrala delarna av Köpenhamn. Det finns flera mycket sevärda byggnader längs denna sträcka. Nästa alternativ är att stiga av i Köpenhamns centralstation och sedan vandra vidare till byggnader i närheten eller att fortsätt hela vägen och kliva av i Örestad City.

Har du långt till station för Öresundståg, kan du köra bil till Ängelholm och parkera bilen på långtidsparkering strax intill järnvägsstation. Pris/dygn: 50 kr (maj 2014). Därefter tar du Öresundståg från Ängelholm till Helsingborg. Tågbiljett köps i automater i anslutning till stationen och betalas med vanliga betalkort. Pris 48 kr (maj 2014). Du kan också åka med med Pågatåget med samma biljett, men Pågatåget stannar på fler stationer, vilket ger längre restid jämfört med Öresundståg. Men Öresundstågen är oftast fullsatta, så vill du undvika att står hela vägen till Helsingborg, välj Pågatåget. Undvik att parkera bil i direkt anslutning till Knutpunkten i Helsingborg eftersom detta är mycket dyrt!


Mer information:
Scandlines webbplats
Tidtabell Öresundståg
Tidtabell Pågatåg

Öresundsbron

Obegränsat resande med Metro, buss & tåg

Med City Pass biljett åker du så mycket du vill med Metro, buss och tåg i Köpenhamn under 24 eller 72 timmar. Biljett kan köpas i automater på stationerna, men det enklaste är att köpa den i förväg via Internet och få den som SMS. Välj bara från vilket datum och tid som den ska gälla.


Mer information:
Metro Köpenhamn

Kärlekslås i långa rader på Brygge Broen

Evig kärlek i Köpenhamn?

Kärlekspar som låser fast hänglås med sina initialer på broar och därefter kastar nycklarna i vattnet som symbol för evig kärlek har blivit populärt även i Köpenhamn. Hänglås i tusental hänger numera längs räcket på Brygge Broen mellan Havneholmen och Gemini.

Öresundståg vid stationen i Helsingör

Öresundståg till Köpenhamn

Om studieresan utgår från en stad längs västkusten, Skåne eller Blekinge, kan Öresundstågen via Öresundsbron vara ett smidigt alternativ.

Med Öresundståg kan man stiga av direkt i Örestad City med många sevärda byggnader som också ligger nära Örestad Syd med ytterligare sevärda byggnader. Alternativet är att stiga av längre fram i centrala Köpenhamn, Österport eller Hellerup och sedan ta sig till fots till alla sevärda byggnader.


Mer information:
Tidtabell Öresundståg

Danska wienerbröd

Choklad eller sylt?

Ta en paus och koppla av med en fika och smaka de danska wienerbröden med choklad eller sylt. Ger garanterat extra energi för fortsatt upptäcktsfärd mot nya byggnader.

SJ 2000 på stationen i Köpenhamn

Snabbtåg Stockholm - Köpenhamn

Om du vill upptäcka och utforska alla byggnader i Köpenhamn till fots, är tåg ett bra alternativ. Du slipper tänka på bilparkering och den intensiva trafiken.

SJ trafikerar sträckan Stockholm - Köpenhamn via Öresundsbron utan byte i Malmö med flera avgångar varje dag. Du kan stiga av och på tåget på flera platser som Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta och Lund.


Mer information:
Webbplats SJ

Fartyg i Köpenhamn

Havens största lyxfartyg

Under sommarmånaderna kommer många turister till Köpenhamn via fartyg. Det är inga små fartyg, utan några av havens största lyxfartygen som lägger till längs kajen Langeliniekaj vid Nordhavn och längs kajer lite längre norrrut. En del fartyg är lika sevärda som många av Köpenhamns nya byggnader. Har du vägarna förbi, så passa på och spana in fartygen. Titta på Google Maps kartan genom att välja satellit och sedan zooma in på kajerna runt Nordhavn för att se bilder över var de lägger till. Fartyget på bilden är bara ett "litet" fartyg som lagt till i höjd med Kastellet.

Öresundsbron

Nyhavn

Populär plats i Köpenhamn med många caféer och restauranger längs vattnet.

Grafisk detalj