meny

Tips och info till Köpenhamn

Studieresa till Köpenhamn? Arkitekturguide har tips och info på resväg och annat sevärd.

Bild på gammalt hus i Köpenhamn

Mysiga lägenheter

Upptäck en annan sida av Köpenhamn

Visst är det intressant att titta på nya byggnader i modern dansk arkitektur, men det finns också många äldre byggnader som är mycket sevärda. Gamla byggnader med fasader i puts eller brokigt tegel längs smala kullerstensgator.

Bilden ovan är tagen vid korsningen Kronprinsessegade och Krusemyntgade. Missa inte denna idyll om du har vägarna förbi.

Använd gärna guidens Google Maps karta med Street View funktion för att hitta och utforska kvarter med gamla byggnader. På kartan klickar du på den lilla figuren i det övre vänstra hörnet. Dra sedan figuren och släpp den på en gata som du vill utforska. Växla även mellan karta och satellitbild. Tänk på att satellitbilder och Street View bilder inte är helt aktuella!

Öresundsbron

På väg mot Köpenhamn

Bil till Köpenhamn via Öresundsbron

Om ni är en större grupp som ska på studieresa till Köpenhamn, kan det vara smidigt med bil eller minibuss via Öresundsbron. Med bil eller minibuss blir friheten större och tiden räcker till för att täcka större områden av Köpenhamn. Men tänk på att det kan vara ganska besvärligt att köra bil och minibuss i Köpenhamn med tanke på dels intensiv trafik och dels alla cyklister. Dessutom kan det vara svårt att hitta parkering i anslutning till sevärda byggnader i de centrala delarna av Köpenhamn.

Tänk också på att avgift ska betalas vid betalstation strax innan bron.

Ett alternativ till att köra tillbaka via Öresundsbron, är att köra längs kustvägen till Helsingör och därefter ta färjan över till Helsingborg.


Mer information:
Webbplats Öresundsbron

Öresundsbron

Dansk arkitekturcenter

Utställning och böcker inom arkitektur

Dansk Arkitekturcenter är en mötesplats för arkitekturintresserade med uställningar, bokhandel och café.


Mer information:
Dansk arkitekturcenter

Öresundsbron

Färja mellan Helsingborg och Helsingör

Färja och Öresundståg till Köpenhamn

Alternativet för dig som vill upptäcka Köpenhamn i din egen takt utan att behöva tänka på avgångstider. Påbörja resan i Helsingborg med färja till Helsingör. Därefter Öresundståg till Köpenhamn. Tågstationen i Helsingör ligger i direkt anslutning till färjeterminalen. Tågresan tar ca en timme.

Tur- och returbiljett för både färja till Helsingör och tåg till Köpenhamn/Kastrup säljs på Scandlines biljettkontor i Knutpunkten vid hamnen i Helsingborg. Biljetten kostar 194 kr och det finns inga bestämda avgångstider varken för färja eller tåg, vilket ger stor frihet och ingen stress.

Tågbiljett måste stämplas i gul automat före tågresa! Ej stämplad biljett är ogiltig, vilket kan bli dyrt vid kontroll! Tänk på att inte komma tillbaka för sent till Helsingborg om du ska vidare med tåg till ex. Ängelholm eller annan mindre stad. Tågen går inte med samma turtäthet och inte stannar på alla stationer på kvällar. Även färjorna går med mindre turtäthet under sena kvällen, så räkna med extra väntetid i färjeterminalen i Helsingör.

Stig av tåget redan i Hellerup eller Österport för att sedan gå längs gång- och cykelvägar utmed vattnet mot de centrala delarna av Köpenhamn. Det finns flera mycket sevärda byggnader längs denna sträcka. Nästa alternativ är att stiga av i Köpenhamns centralstation och sedan vandra vidare till byggnader i närheten eller att fortsätt hela vägen och kliva av i Örestad City.

Har du långt till station för Öresundståg, kan du köra bil till Ängelholm och parkera bilen på långtidsparkering starx intill järnvägsstation. Pris/dygn: 40 kr (juli 2013). Därefter tar du Öresundståg från Ängelholm till Helsingborg. Tågbiljett köps i automater i anslutning till stationen och betalas med vanliga betalkort. Pris 45 kr (juli 2013). Du kan också åka med med Pågatåget med samma biljet, men Pågatåget stannar på fler stationer, vilket ger längre restid jämfört med Öresundståg. Undvik att parkera bil i direkt anslutning till Knutpunkten i Helsingborg, detta är mycket dyrt!


Mer information:
Scandlines webbplats
Tidtabell Öresundståg
Tidtabell Pågatåg

Öresundsbron

Nyhavn

Nyhavn

Populär plats i Köpenhamn med många caféer och restauranger längs vattnet.

Öresundsbron

Metron vid en av Örestads stationer

Metro Köpenhamn

Det bästa sättet att utforska Köpenhamns nytänkande arkitektur är till fots. Men om vädret är dåligt eller fötterna ömma, kan Köpenhamns Metro vara ett smidigt alternativ. Tågen som är förarlösa går både ovan och under jord. Det är kort väntetid mellan tågen. Metron går bl.a. till Örestad och Kastrup. Biljett kan köpas på varje station i automater. Biljett kan ej köpas ombord på tågen. Enklast är att köpa biljett i förväg via Metrons webbplats och få biljetten som SMS. Finns bl.a. annat biljett för obegränsat åkande under en hel dag.


Mer information:
Metro Köpenhamn

Kärlekslås i långa rader på Brygge Broen

Kärlekslås i långa rader på Brygge Broen

Evig kärlek i Köpenhamn?

Kärlekspar som låser fast hänglås med sina initialer på broar och därefter kastar nycklarna i vattnet som symbol för evig kärlek har blivit populärt även i Köpenhamn. Hänglås i tusental hänger numera längs räcket på Brygge Broen mellan Havneholmen och Gemini. Du lär inte missa dem om du passerar över bron!

Öresundståg vid stationen i Helsingör

Ett Öresundståg som väntar på nya passagerare

Öresundståg till Köpenhamn

Om studieresan utgår från en stad längs västkusten, Skåne eller Blekinge, kan Öresundstågen via Öresundsbron vara ett smidigt alternativ.

Med Öresundståg kan man stiga av direkt i Örestad City med många sevärda byggnader som också ligger nära Örestad Syd med ytterligare sevärda byggnader. Alternativet är att stiga av längre fram i centrala Köpenhamn, Österport eller Hellerup och sedan ta sig till fots till alla sevärda byggnader.


Mer information:
Tidtabell Öresundståg

Danska wienerbröd

Herr Skumberg valde wienerbröd med chokolääääde

Choklad eller sylt?

Ta en paus och koppla av med en fika och smaka de danska wienerbröden med choklad eller sylt. Ger garanterat extra energi för fortsatt upptäcktsfärd mot nya byggnader.

SJ X2000 på stationen i Köpenhamn

X2000 på Köpenhamns centralstation, Hovedbanegård

Snabbtåg Stockholm - Köpenhamn

Om du vill upptäcka och utforska alla byggnader i Köpenhamn till fots, är tåg ett bra alternativ. Du slipper tänka på bilparkering och den intensiva trafiken.

SJ trafikerar sträckan Stockholm - Köpenhamn via Öresundsbron utan byte i Malmö med flera avgångar varje dag.


Mer information:
Webbplats SJ

Fartyg i Köpenhamn

Fartyg vid kaj

Havens största lyxfartyg

Under sommarmånaderna kommer många turister till Köpenhamn via fartyg. Det är inga små fartyg, utan några av havens största lyxfartygen som lägger till längs kajen Langeliniekaj vid Nordhavn och längs kajer lite längre norrrut. En del fartyg är lika sevärda som många av Köpenhamns nya byggnader. Har du vägarna förbi, så passa på och spana in fartygen. Titta på Google Maps kartan genom att välja satellit och sedan zooma in på kajerna runt Nordhavn för att se bilder över var de lägger till. Fartyget på bilden är bara ett "litet" fartyg som lagt till i höjd med Kastellet.